De beste e-posttipsene til markedsførere, fra en utvikler

Av Dan Lorntzsen

01. nov. kl. 10:23

Å jakte pikselperfekte og like e-poster på tvers av alle e-postklienter er en umulig oppgave. I stedet må vi forsøke å få hver klient til å samarbeide og gjengi den beste utgaven de kan. Det krever at vi investerer både tid og kjærlighet med de ulike klientene, og noen av de trenger helt klart mer kjærlighet enn andre.

Sender du ut e-post, bør du være klar over er at e-posten din kan se svært forskjellig ut avhengig av hvor den åpnes. Faktisk må du regne med at e-posten din kan ha over 15 000 ulike versjoner avhengig av hvilken klient, skjermstørrelse, operativsystem og ikke minst hvilke brukervalg mottakeren har valgt. Regner vi med alle variabler vi finner i dag kan det reelle tallet være nærmere 300 000!

Disse e-postklientene brukes mest

Heldigvis kan vi, ved hjelp av data, vite hvilke klienter kundene våre og målgruppen vår bruker mest. Dersom vi ikke har tilgang til denne dataen så har vi sider som emailclientmarketshare.com. Her finner du en månedlig oppdatert oversikt over de mest populære klientene i hele verden:

  1. På topp finner vi Apple med nesten 60 % av markedet. Det er bra, for Apple sin e-postklient som følger med alle deres enheter, er en av de beste på markedet. De gjengir e-postene dine slik du forventer og har god HTML og CSS støtte.
  2. På annen plass finner vi Gmail, med nesten 30 % av markedet. Selv om denne ikke har fullt like god støtte som Apple sin klient, og den iblant har noen sære og helt egne «Gmail-feil» (som kan være vanskelige å håndtere) så er det likevel en relativt moderne klient.
  3. På tredjeplass finner vi Outlook, som i mange år har vært hovedgrunnen til at e-poster fortsatt kodes som om året er 1995. Hovedgrunnen til det er at Outlook for Windows har siden 2007 brukt Microsoft Word til å gjengi e-postene sine. Word er veldig bra til mye, men absolutt ikke til å gjengi HTML. Se for deg dette: Hvis du noen gang har arbeidet med tabeller i Word og opplevd at siden bryter til en ny side, selv om det tilsynelatende skulle være plass på den forrige siden, og uansett hva du prøver så nekter tabellen å gå tilbake til den forrige siden. Ja, da skjønner du hvorfor Outlook er skyldig for mange grå hår i e-postmiljøet.

    Heldigvis ser det ut til at Outlook endelig snart er klar til å forlate 90-tallet. En ny versjon av Outlook er på vei som vil være mye mer moderne. Selv om Outlook har en relativt liten prosentandel totalt sett i markedet er det viktig å merke seg at mange av oss bruker Outlook i jobbsammenheng. Hvis mange av mottakerne dine leser e-postene dine på jobb er det viktig å ta høyde for det.

💡Ironisk nok så er Outlook på Mac en moderne e-postklient, med langt bedre støtte enn versjonen du finner på Windows.

Slår vi sammen Apple og Gmail sin del av markedet ser vi at omtrent 90 % sitter på relativt moderne e-postklienter. Er det ikke da på tide å slutte å tenke Outlook først?

Du må skille deg ut i innboksen

Problemet med at e-post er så effektiv som markedsføringskanal er at det medfører til at vi mottar flere og flere e-poster hvert eneste år. Konkurransen om å bli sett i innboksen blir bare større og større og det å skille seg ut i flokken er helt essensielt.

Segmentering, personalisering og så videre er viktig for å passe på at rett e-post havner hos rett mottaker til rett tid, men hvis resten av e-posten ser ut som alle andre i innboksen er det lite sannsynlig at mottakeren investerer noe særlig tid på den.

Interaktivitet fanger oppmerksomheten

Vi må få frem budskapet i e-posten, enten det er å vise frem et produkt eller informere om en ny tjeneste. Moderne e-poster kan her skille seg ut med interaktivitet og dynamisk innhold. Det kan være å klikke for å se produktet ditt fra flere vinkler, se en animert GIF av produktet, høre på en bit av en podkast direkte i e-posten, svare på noen spørsmål slik at vi lærer mer om kunden, spille et spill, gi en tilbakemelding etc.

Hver handling vi gjør med en e-post får oss investert, og sannsynligheten for at vi leser eller klikker videre er mye større når vi først har blitt investert.

Vi vet at interaktivitet og bevegelse kan gi så mye som 72 % CTOR (click-to-open rate) og at forbrukere i 2023 ikke bare ønsker seg, men forventer denne type moderne elementer.

Ref: https://www.campaignmonitor.com/blog/email-marketing/why-interactive-email-is-great-for-your-marketing/


Eksempel: Norsk Rikstoto

Her er et eksempel fra en e-post vi har satt opp for Norsk Rikstoto. I onboardingløpet er det viktig å få kunden til å fullføre oppsettet av profilen sin, slik at vi kan kommunisere med de. De som ikke har fullført prosessen får da en personalisert e-post med en progress bar som viser hvor langt de er kommet, og med en GIF av en løpende hest.


Eksempel: Gjensidige

De nye e-postmalene til Gjensidige er laget av oss i Bas. Malen har sterke farger som du finner igjen på hjemmesiden, basert på den kjente vekteren deres. Designet har store interaktive CTA-knapper, som er fullt klikkbare, slik du ville forvente å finne på en moderne nettside og med støtte for dark mode.


Malen er designet for mobil slik at når vi beveger oss ned på en mindre flate så forsvinner navigasjonsmenyen inn i en hamburgermeny og margene blir smalere. Da får vi mer plass til innholdet vårt med den begrensede skjermstørrelsen vi har tilgjengelig på mobil.

Interaktiviteten her drar nytte av støtten vi finner hos mere moderne e-postklienter, og de klientene som ikke støtter det får en statisk versjon, uten disse effektene.


Eksempel: Nedtelling

Et kjent triks for å gi en følelse av at noe haster og at man må handle nå er å bruke en nedtellingsklokke i e-posten din. Denne oppdaterer seg dynamisk med hvor lenge det er igjen av tilbudet når mottakeren åpner e-posten og teller ned. Vi kjørte en kampanje med dette for Sector Alarm, hvor antall leads økte med 1150% sammenlignet med en lignende kampanje sendt ut tidligere uten nedtelling.


E-poster med kun bilder

En populær trend som blir brukt mye i retail er å lage e-poster som kun består av bilder. Det er rett og slett e-poster satt sammen av ett eller flere bilder hvor mye (eller alt) innholdet blir presentert i bilder. Disse er populære fordi man ved første øyekast tilsynelatende kan unngå en del av utfordringene som følger med e-post når det er relativt lett å sette inn et bilde.

Et bilde sier mer enn tusen ord, ja, men for e-post er anbefalingen at bilder brukes til å supplere teksten din og ikke til å fortelle hele budskapet. Det antas at mer enn 320 000 personer lever med synshemming i Norge (ref. Blindeforbundet.no). Hvis tilgjengelighet er viktig for deg bør du lese videre.

Her er åtte grunner til hvorfor man bør være forsiktig med e-poster med kun bilder:

  1. Ikke alle e-postklienter viser bilder som standard når man åpner e-posten.

    Her er et eksempel fra et selskap som heter "Who Gives a Crap". De selger toalettpapir og lager veldige morsomme nyhetsbrev på e-post (anbefales!) med kun bilder.



    Hvordan ville den samme e-posten sett ut i en e-postklient hvor bildene er skrudd av?




    Det er kanskje ikke så farlig hvis målet med e-posten er å selge toalettpapir, men hvis dette var en e-post fra banken din, eller en e-post hvor vi ber en kunde om å oppdatere betalingsinformasjonen sin, er det ikke heldig at dette er det som møter de i innboksen. Husk forresten å alltid ha alt-tekst på bildene dine.

  1. Tilgjengelighet

    Mange bruker tilgjengelighetsverktøy i varierende grad for å konsumere innhold digitalt. Noen har skrudd opp størrelsen på all tekst i operativsystemet, slik at systemet automatisk forsøker å forstørre tekst. Dette fungerer dårlig hvis all teksten er skjult i et bilde. Andre bruker skjermlesere til å lese opp tekst for dem. Disse kan ofte ikke lese opp tekst og innhold i bilder, men forteller i stedet at det er et bilde der og leser alt-teksten. Det gjør ingenting hvis man bruker bilder sparsommelig, men hvis hele e-posten er bilder kan det fort bli vanskelig å få med seg innholdet. Personer med f.eks. lesevansker kan noen ganger bruke verktøy hvor de markerer deler av en tekst for få den opplest. Tekst i bilder får vi ikke markert på samme måte som vanlig tekst. På samme måte vil verktøy som oversetter tekst ofte ikke klare å treffe tekst i bilder heller, så hvis noen forsøker å lese e-posten din på et annet språk vil all tekst i bilder ofte bli ignorert.

    Når vi koder e-poster kan vi også spesifiseres språk. Dette er ekstremt viktig for de som bruker skjermlesere. Hør et eksempel her.

    Alt i alt så må man ta et aktivt valg på hvor viktig det er å tilrettelegge e-postene dine for alle brukere. Den sikreste måten å lage tilgjengelige e-poster på er å la tekst være tekst og ha riktig hierarki og struktur gjennom hele e-posten.

  2. Mobil

    E-postene åpnes på mange ulike flater og ulike skjermstørrelser. Bildene kan selvfølgelig skaleres til å tilpasse de ulike flatene, men dette går ofte på bekostning av lesbarheten. Spesielt i bilder med mye tekst. Enten blir teksten enorm på desktop eller bitteliten på mobil.

  3. Størrelse

    Filstørrelse er en annen viktig ting når det kommer til e-post. E-poster som inneholder mange bilder tar større plass og tar lengre tid å laste inn. I verste fall kan det også påvirke leveringsgraden til e-posten din. Som bringer oss til...

  4. Spam

    E-postklientene har ulike algoritmer for hva de flagger som spam. Disse har blitt mye bedre på å håndtere ulike type e-poster de siste årene, men på generelt grunnlag så er stor filstørrelse, mye bilder og lite tekstinnhold et rødt flagg med fare for å havne i søppelposten som spam.

  5. Redigeringsmuligheter

    Hvis man vil gjøre en rask endring i teksten et sted i e-posten er det ikke bare noen tastetrykk unna når alt er lagret i bilder. Da må vi lage nye bilder.

  6. Søkemuligheter

    Mange av oss søker opp gamle e-poster for å finne informasjon vi fant nyttig. Dersom all teksten din er skjult i bilder forsvinner mye av søkemulighetene hos mange klienter.

  7. Dark mode

    E-post og dark mode er et mørkt kapittel (ba-dum-tsss!), med så mye forskjellig å ta høyde for at det kunne vært et eget innlegg. Kortversjonen er at omtrent hver klient har forsøkt å finne sin egen måte å løse samme problem, som resulterer i at dark mode håndteres svært ulikt mellom klientene. Likevel er det slik at omkring 35% av mottakerne dine bruker dark mode, så det er verdt å bruke litt tid på det.

    Det er en del ting vi ikke kan styre, men vi kan følge noen generelle regler og jobbe rundt mange av problemene. Når det gjelder spesifikt bilder i e-post så er det viktigste å tenke på at hvis du har transparente bilder (ofte brukt i logoer, ikoner etc.) så må de være tydelig lesbare selv om bakgrunnen til e-posten endrer farge.

    Gmail er litt ekstra spesiell her, med en algoritme som også kan invertere fargene i bildene dine. Spesielt små bilder som ikoner kan bli «flippet om» slik som i eksempelet under:



    Under kommer et annet eksempel. Pilen i knappen over har en kant rundt seg med samme farge som knappen. Når Gmail inverterer bildet av pilen blir kanten rundt også invertert. Det er kanskje ikke så pent, men uten det hadde pilen nesten blitt usynlig når den blir invertert fra hvit til sort mot en mørkeblå bakgrunn.



Ja, e-post er komplisert!

Det er mye å ta hensyn til når man skal lage e-post, men vi håper dette innlegget hjalp deg litt på veien. Du kan gjerne ta kontakt med vår frontend-utvikler Dan om du har spørsmål eller ønsker å ta en prat om hvordan vi kan ta e-postene dine til neste nivå. Detaljene hans finner du rett under her.

Synes du dette var spennende å lese om? Få oppdatering om nye blogginnlegg og arrangementer fra Bas.


Andre artikler